Úspěšný první ročník Novoveské Piruety – 21. 3. 2024

Tanec je sport opravdu pro každého, umožňuje dítěti být neustále pohybově aktivní a má schopnost harmonizovat tělo a duši. Možná právě proto je tanec tolik oblíbený u dětí z dětských domovů. První jarní den hostil kulturní dům malé obce Jeřišno na Vysočině velkou taneční událost.

Dětský domov Nová Ves u Chotěboře ve spolupráci s místním spolkem Fantazáci uspořádal pro děti z dětských domovů napříč Českou republikou první ročník nepostupové taneční soutěže s názvem Novoveská Pirueta. Holky a kluci z celkem deseti zařízení přijeli předvést svoji šikovnost a taneční dovednosti. Téměř devadesát tanečníků poměřilo své síly ve čtyřech soutěžních kategoriích – společenské a country tance, orientální tance, sólové tance a moderní tanec.

Nelehký úkol hodnotit vyrovnané a nápadité výkony na sebe vzala odborná porota, v jejímž čele zasedla kulturní nadšenkyně a starostka obce Jeřišna Dagmar Vaňková. Pozvání do poroty přijala také úspěšná lektorka taneční školy Ella z Chotěboře Věra Čapková, jejíž svěřenci získali čtyřikrát titul mistři České republiky v choreografiích Polky. Dále několikanásobná medailistka soutěží v mažoretkovém sportu a trenérka Lucie Stehlíková, která své úžasné sportovně taneční umění představila dětem ve dvou sestavách, spoluzakladatelka spolku Fantazáci Kristína Honzíčková a ředitel a zakladatel organizace Děti v akci, pomáhající dětem z dětských domovů v celé republice, Ladislav Samek.

Podpořit soutěžící přijela i milá návštěva, účastníci televizní show Stardance 2023 divadelní a filmový herec Marek Adamczyk a jeho taneční partnerka Lenka Nora Návorková, kteří zpestřili dětem odpoledne příjemným povídáním, předvedli svá úspěšná taneční vystoupení a při závěrečném slavnostním vyhlášení výsledků předávali výhercům ocenění.

Celý den se nesl ve vřelé a přátelské atmosféře, děti vzájemně oceňovaly své výkony nadšeným potleskem. K dispozici účastníkům bylo občerstvení v podobě různých druhů sladkého pečiva, obložených chlebů a limonád. O výborný oběd se postaral personál místní restaurace Hospůdka U Doubravky.

Cílem naší akce bylo dopřát dětem z dětských domovů účast v konstruktivní soutěži, kde mohou dokázat, co umí, předvést píli a snahu překonávat své limity. Všichni účastníci si odnesli pamětní listy, medaile a dárkové tašky s věcnými cenami a věříme, že i spoustu nezapomenutelných sportovních a kulturních zážitků. Na vítěze v jednotlivých kategoriích čekala sladká odměna v podobě lahodných dortů a sportovních pohárů.

Dovolte nám, abychom za Dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře poděkovali jeho paní ředitelce Zuzaně Kalvodové za důvěru v naše konání a všem zúčastněným za návštěvu a skvělé taneční výkony. Ze srdce chceme také poděkovat našim spoluorganizátorům a dlouhodobým přátelům – týmu Fantazáků, jmenovitě Kristíně, Zdeňkovi, Ivetě a hlavně Ondrovi Haškovi, bez jehož nadšení, organizačních schopností, technických znalostí a obětavosti, by naše společné kulturní akce nebyly zdaleka tak úspěšné. Velký dík posíláme obci Jeřišno a paní starostce Dagmar Vaňkové, Kraji Vysočina a naší dvorní fotografce Ditě Vodák Frajdlové za dokonalé zachycení důležitých okamžiků dne. Dále nám dovolte vyslovit vřelé poděkování za pomoc a podporu organizaci Děti v akci a jeho řediteli Ladislavu Samkovi, rodině Kamarádových, rodině Voralových, paní Miroslavě Hlaváčkové, pánům Pavlu Maierovi a Radku Mlíchovi. Děkujeme Pivovaru Rebel, Hospodě u Doubravky a všem zaměstnancům a přátelům dětského domova, kteří se na přípravě našeho soutěžního klání podíleli. Doufáme, že návštěvníci Novoveské Piruety odjížděli spokojení a těší se spolu s námi na její příští ročník.

Kateřina Pešková

Odkaz na album fotografií: https://eu.zonerama.com/dibibaphoto/Album/11225920…