Prevence proti nehodám – cyklistické závody

Za poměrně příznivého, ale chladného počasí, proběhl v Praze – Dolních Počernicích dne 7.10.2023 3. díl sportovního klání v rámci DD CUPU. Jednalo se již o 21. ročník Prevencí proti nehodám – jedná se o cyklistický závod složený z dopravních testů, jízdy zručnosti, fyzických průjezdů křižovatkami a rychlostního závodu (časovky) na různé vzdálenosti dle věkových kategorií. Do Prahy se letos sjelo celkem 21 dětských domovů z ČR.

Soutěž byla rozdělena do tří kategorií podle ročníků 2008-2009, 2010-2011 a 2012 a mladší. Náš dětský domov měl zastoupení dvou chlapců v nejmladší kategorii (roč. 2012) v nejstarší kategorii byl jeden chlapec a jedna dívka (roč. 2009), v prostřední kategorii nás reprezentovala jedna dívka (roč. 2010).

Nejmladší chlapci si ve své kategorii v celkovém počtu 27 dětí nevedli vůbec špatně. Adam T. měl v testech, křižovatkách a ve sprintu určitou časovou ztrátu, ale suverénně bez chyby a nejlepším časem ze všech provedl jízdu zručnosti, celkově nasbíral 43 tr. bodů a obsadil 8. místo. Druhý chlapec Michal L. si vedl o něco hůře a nasbíral 56 tr. bodů, čímž obsadil i tak 12 místo. V nejstarší kategorii se méně dařilo Dominiku B, který nasbíral 81 tr. bodů a obsadil 16. místo z 23 závodníků. V té samé kategorii mezi dívkami se rvala dlouhou dobu Kristina B. o stupně vítězů, ta hlavně po bezchybné jízdě křižovatkami, druhým časem na jízdě zručnosti, čtvrtým místem ve sprintu (který musela opakovat po technické závadě kola) velmi zaváhala na dopravních testech, což jí s celkovou bodovou ztrátou odsunulo na 5. místo. V kategorii dívek 2010-2011 nás zastupovala Jolana S., která až tak nezvládla atmosféru soutěže a po nasbírání 85 tr. bodů obsadila 14 místo.

Vzhledem k tomu, že většina dětí závodila poprvé, a tedy i poprvé reprezentovala náš DD, tak po součtu trestných bodů je konečné 12. místo z celkového počtu velkým úspěchem. Soutěž byla velmi vyrovnaná, když si představíme, že mezi 9.-12. místem byl bodový rozdíl pouze 5 bodů. Celkovým vítězem v závodě se stal DD Dolní Lánov, před DD Kašperské Hory a DD Cheb a Horní Slavkov.

Šereda Jaroslav