EXPEDICE POSÁZAVÍ 2023

Dovolte nám ještě malé ohlédnutí za létem. Rádi bychom se vrátili k naší srpnové vodácko-turistické expedici, která se mohla uskutečnit díky finanční podpoře Matěje Vydry a jeho maminky Karmen Vydrové. Ještě jednou moc děkujeme za peněžní dar, který našim dětem umožnil prožít krásný týden v přírodě a spoustu skvělých zážitků!

14. 8. 2023 Pondělí bylo startovacím dnem naší 5 dnů trvající letní expedice, pro kterou jsme si zvolili oblast Posázaví. Hned ráno jsme se autobusem a poté vlakem přesunuli do Světlé nad Sázavou, kde jsme navštívili místní náměstí, historické podzemí a také zámecký park. Později odpoledne jsme se vydali pěší turistikou podél řeky Sázavy, přes Stvořidla až do naší základny, kterou se stala Sluneční zátoka. Večer jsme také započali celoexpediční hrou, která prověří pozornost a vnímavost dětí i dospělých. První den počasí za 1 s hvězdičkou, v nohách 19 kilometrů a dnes jedeme dál.

15. 8. 2023 Druhý den expedice Posázaví jsme úspěšně zvládli. Vydali jsme se místní lokálkou do Českého Šternberka, kde jsme díky skvělé slečně průvodkyni absolvovali velmi poutavou a zábavnou prohlídku místního hradu. Vydali jsme se také na návštěvu hladomorny a vyhlídkové věže, odkud se nám naskytl úchvatný pohled na část Posázaví. Naše turistické srdce nás zavedlo do hlubin místní divočiny, kde jsme objevili kapličku sv. Prokopa postavenou už v roce 1760. Před cestou zpět jsme se schladili nanukem a smočili jsme si nohy v řece Sázavě. Cestou zpět, při hledání zkratky, jsme potkali rybáře, který nám s cestou neporadil, za to nás překvapil – byl to totiž herec a moderátor Aleš Háma. Večer na naší základně jsme trávili opékáním buřtů, na návštěvu za námi přijela teta Miládka s tetou Zuzkou. Druhý den opět na jedničku, v nohách máme 12 kilometrů, těšíme se na další den.

16. 8. 2023Ve středu se z nás aspoň na dopoledne stali vodáci! Na raftech, za jejichž zapůjčení děkujeme Lodě Ledeč, jsme se vypravili z naší základny na Sluneční zátoce po řece Sázavě objevovat krásy okolní přírody a města Ledeč nad Sázavou. Plavba na raftech pro nás byla velkým zážitkem, užili jsme si během ní mnoho legrace, vzájemně jsme závodili a pozorovali jsme zvířecí obyvatele řeky. Zdárně jsme dopluli až do cíle, po vylodění jsme se výborně najedli v hotelu Stadion pod vedením pana šéfkuchaře Luboše Procházky a po vydatném obědě už nás čekala návštěva hradu v Ledči. Zde jsme viděli expozici věnovanou panu Jaroslavu Foglarovi, výstavu plyšových medvídků (bylo jich zde přes 2000), na skok jsme se ocitli v úchvatném pekle plném čertů Krampusáků a po 111 schodech jsme se vyšplhali do hradní věže. Moc děkujeme za milé přijetí na hradě a za krásné zážitky. Na náměstí v Ledči jsme si dali ještě ještě výbornou točenou zmrzlinu a poté už jsme se pešky vrátili na naši základnu, kde jsme si zasoutěžili v netradičních disciplínách.Den číslo 3 opět perfektní, počasí stále nezlobí, v nohách 9 kilometrů a zážitků? Spousta!!

17. 8. 2023 Čtvrtek patřil opět nejprve pěší turistice. Dopoledne jsme se vypravili poznávat okolí naší základny na Sluneční zátoce, doputovali jsme až do Záchranné stanice v Pavlově. Zde jsme absolvovali velmi poutavou prohlídku a povídání o smyslu takového zařízení a životu místních zvířat. Měli jsme možnost pozorovat například různé dravce, pohladili jsme si sovu pálenou Juliánka, krmili jsme vydry a lišáka Lukáška. Obdivovali jsme vznešené páry labutí i dravé želvy. Záchrannou stanici jsme opouštěli plni nových znalostí i zážitků a po svačině jsme dále pokračovali do vesnice Ostrov, kde jsme se vykoupali v místním přírodním koupališti. Koupání bylo výborný nápad, zbytek odpoledne jsme si naplno užili! K večeru jsme se opět pěšky vydali zpět do Sluneční zátoky, kde na děti čekal kvíz věnovaný všemu, co jsme v rámci expedice zažili. Před večerkou jsme vyhlásili vítěze naší celoexpediční hry s kolíčky a také vítěze týmových her. Den číslo 4 stál za to, počasí ideál, vykoupaní a spokojení, v nohách 16,6 km!

18. 8. 2023 V pátek jsme ukončili naši pětidenní výpravu za poznáváním Posázaví. Po vydatné snídani jsme se pustili do balení a úklidu, dali jsme si náš poslední oběd na Sluneční zátoce a rozloučili jsme se s naší expediční základnou. Rádi bychom poděkovali za veškerou péči o naše malé výletníky manželům Janouškovým a Sofince. Cestou domů jsme zdolali poslední kilometry, kochali jsme se nádhernou divokou přírodou v okolí řeky Sázavy, odměnili jsme se zmrzlinou a příjemně unavení jsme se ve zdraví vrátili zpět do domova. Poděkování patří všem dětem i dospělým, obzvlášť pak strejdovi Romanovi, který pro nás naplánoval a domluvil expedici plnou nezapomenutelných zážitků. Poslední den za námi, v nohách 17 km, za celou expedici něco kolem 70 km v nohách, už teď se těšíme na další společné akce!