Dětský den

Mezinárodní den dětí se v současnosti slaví ve více než 145 zemích po celém světě a má upozornit veřejnost na práva a potřeby dětí. U příležitosti jeho oslav jsou každoročně připravované různé společenské a sportovní akce. Ne jinak tomu bylo u nás v Dětském domově a ZDVOP v Nové Vsi u Chotěboře.

27. května se v zámeckém parku dětského domova usadila zčista jasna různá strašidla, bubáci a nadpřirozená zjevení. Důvodem jejich přesídlení na novoveský zámek bylo zákeřné zapomínací kouzlo „Amnesia Novesia“, kterým strašidla zaklel mocný čaroděj.

Aby se strašidýlka mohla vrátit domů do svých slují, opuštěných tvrzí, hradů, rybníků a čarovných lesů museli malí návštěvníci zlomit kletbu splněním deseti těžkých úkolů na jednotlivých stanovištích. Děti pomáhaly zapomnětlivé čarodějnici získat tajemné ingredience do kouzelných lektvarů, hejkalovi hledaly cestu provazovým bludištěm plným pavouků, u čertů absolvovaly pekelný slalom v pravém pytli na hříšníky a u vodníků lovily zatoulané rybičky. S hodnou Bílou paní si vyzkoušely házení do kouzelných plamenů hradních svící, zatímco jim Černá paní stavěla do cesty překážky. V sídle loupežníků si kluci a holky zastříleli z luku, s lesními vílami chodili na chůdách a s duchy se naučili procházet zdí. Ti odvážnější překonáním tunelu plného netopýrů vysvobodili i krvelačné upíry a hrozivému obrovi museli odvalit obrovské začarované kameny.

Po splnění všech strašidelných disciplín obdrželi stateční vysvobozovatelé sladké odměny a plyšáky. Děti se mohly v zámeckém parku také vydovádět na velikém skákacím hradu se skluzavkou, za jehož zapůjčení děkujeme panu Jaroslavu Kovandovi z Třemošnice. K dobré náladě přispělo také skvělé klaunské představení a úžasné hudební vystoupení zpěváka, kytaristy a přítele dětského domova Tomáše Polmana.

Dětský den se velmi vydařil, na návštěvu k nám v hojném počtu zavítaly děti z nedalekého okolí i ze spřátelených dětských domovů. Velké poděkování patří všem zaměstnancům a dobrovolníkům, kteří se na jeho přípravě podíleli a Ondrovi Haškovi a Josefu Klepetkovi ze spolku Fantazáci, kteří našemu domovu pravidelně pomáhají s organizací kulturních akcí.

Mgr. Kateřina Pešková