Hledá se talent – 28.-30.10.2022

V Pardubicích se hledal talent.

V naší zemi je spousta šikovných a nadaných dětí, ne všechny však mají pro rozvoj svého talentu, zájmů či oblíbených činností to správné zázemí a podporu. Do dětských domovů přicházejí děti většinou z nepodnětného sociálního i kulturního prostředí, kde nemají možnost svůj potenciál dostatečně rozvíjet. Proto se všichni v našem domově snažíme společně s našimi partnery a různými organizacemi děti podporovat v jejich seberealizaci, v objevení mnohdy skrytého nadání a v jejich všeobecném rozvoji.

Již několik let spolupracujeme s Organizace Děti v akci / Společně pro dětské domovy z.s., kterou založil a úspěšně vede Ladislav Samek, který sám od svého narození až do 18 let prošel šesti dětskými ústavními zařízeními. Po odchodu z nich se rozhodl založit organizaci mladých lidí s podobnými osudy a intenzivně podporovat děti umístěné v zařízeních ústavní výchovy.

Tým organizace Děti v akci pořádá pro ohrožené děti prázdninové pobyty, sportovní události a každoročně pro ně zajišťuje vánoční dárky. Největším a hlavním projektem organizace je talentová soutěž pro dětské domovy s názvem „Hledá se talent“. Letošní pátý ročník se konal v kulturním domě Dukla v Pardubicích. Třídenní akce na principu soutěže „Československo má talent“ si klade za cíl poukázat, že i v dětských domovech vyrůstají šikovné, nadané a talentované děti.

Do Pardubic se poslední říjnový víkend sjeli kluci, holky, jejich tety a strejdové, vychovatelky a vychovatelé z několika dětských domovů napříč celou Českou republikou a poprvé i děti z dětského domova v Trnavě ze Slovenska. Organizátoři připravili nejen dokonalé podmínky a prostředí pro celé soutěžní klání, ale i bohatý a pestrý doprovodný program.

Odborná porota, ve které zasedla modelka a účastnice soutěže Miss Universe 2020 Klára Vavrušková, fotbalový a futsalový reprezentant Dominik Zdržálek a ředitelka pardubického Klokánku paní Iva Štaffová, neměla jednoduché rozhodování. Během soutěžního dne shlédla a ohodnotila dvacet vystoupení z různých kulturních odvětví. Nechyběly úžasné hudební a pěvecké výkony, recitace, divadelní představení, výtvarné počiny ale i adrenalinová show malých parkouristů. Hlavu porotě při přemýšlení o konečném vítězi zamotala i výborná taneční čísla, mezi kterými měl svá želízka v ohni i dětský domov z Nové Vsi u Chotěboře. Děvčata Magda, Pavlína, Jolanka, Kristína a Julinka nacvičila orientální tanec s indickými prvky a byla po zásluze odměněna bouřlivým potleskem a v nabité konkurenci skvělým čtvrtým místem. Nadšená porota vyzdvihovala zejména dokonalou synchronizaci celého energií nabitého vystoupení a úžasný elán, s jakým si naše tanečnice podmanily celý sál. Velmi chválila také promyšlené a do detailu sladěné kostýmy.

Všichni soutěžící i výherci obdrželi krásné dárky a účastníci této přínosné a zajímavé akce odjížděli zpět do domovů plní nevšedních zážitků a s motivací do další práce.

Mgr. Kateřina Pešková